Aynasız fotoğraf makineleri varken…

Aynasız fotoğraf makineleri her geçen gün daha fazla ilgi görmeye devam ediyor. Amatör, profesyonel tüm fotoğraf severler tarafından kullanılmaya başlanan aynasız fotoğraf makineleri konusunda, ülkemizin en önemli fotoğraf ustalarından Prof. Sabit Kalfagil’in görüşleri...

Panasonic Lumix DMC-GM1
Olympus OM-D E-M1
Sony NEX-3N

ADVERTORIAL

Samsung Smart Fotoğraf Makineleri hayatınızı zenginleştirmek üzere daha akıllı, daha hızlı, kullanımı daha rahat ve eğlenceli bir makine olarak tasarlandı. Çarpıcı çekim ve paylaşım özellikleriyle dolu Smart Fotoğraf Makineleri ile fotoğraflarınızı anında AutoShare – Otomatik Paylaşım özelliği ile akıllı telefonunuza ya da tabletinize gönderebilir, 90 metreye kadar, akıllı telefonunuzu fotoğraf makinenizin vizörü olarak kullanabilirsiniz. Samsung Smart Camera aplikasyonunu indirerek, aynı anda Mobil Vizör, Otomatik Paylaşım ve Mobil Bağlantı aplikasyonlarını da elde edebilirsiniz. Kolay dosya yönetimi için tüm dosyalarınızı internet üzerinden bir saklama alanına aktarmanız da mümkün. AllShare Play ile paylaşmanın özgürlüğünü yaşayın!

Cloud ile, hareket halindeyken bile, bellek kartınızda yer kalmaması gibi bir sorunu yaşamayacağınız gibi, dosyalarınızı da kaybetmeyeceksiniz. Bunun için tek yapmanız gereken dosyalarınızı kablosuz bağlantı ile Microsoft Skydrive gibi bir cloud servisine aktarmak. Tüm bu akıllı özellikler ve daha fazlası için http://www.samsungnxclub.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

mvizor grs - Aynasız fotoğraf makineleri varken…

Aynasız fotoğraf makinelerinin yükselişi

Aynasız fotoğraf makineleri her geçen gün daha fazla ilgi görmeye devam ediyor. Amatör, profesyonel tüm fotoğraf severler tarafından kullanılmaya başlanan aynasız fotoğraf makineleri konusunda, ülkemizin en önemli fotoğraf ustalarından Prof. Sabit Kalfagil’in görüşleri ise şöyle:

Bir an için henüz SLR makinenin icat edilmediği düşünün. Üç ayrı objektifi ile bir makineniz olsun. Her birini takınca beraberinde ona ait vizörü de takmalısınız. Hata yaparsanız sonu felaket olur. Ayrıca vizörün gördüğü ile objektifin gördüğü farklı eksenlerden olduğu için paralaks hatası da işin cabası. Bir de zoom objektif kullanmak isterseniz işte bu büsbütün olanaksızdır. İşte SLR makine bu sorunu çözmek içindi. Ama ne pahasına? İnip kalkan aynanın karmaşık mekanizması, otomatik diyaframın mekanik külfetleri, üstüne üstlük geniş açı objektifler aradaki ayna engeli yüzünden kullanılamaz olunca, zorlanmış yeni tasarımlarla yapılmış ağır ve karmaşık geniş açılara katlanma durumu… SLR sistemi bütün handikaplarına rağmen 1930’lardan beri işimizi gördü. Ama artık yetti!

Kusursuz sonuç

Dijital teknoloji en basit makinede bile objektifin gördüğünü bize anında makinenin arkasından gösteriyor. Üstelik SLR’lerdeki gibi %94’ünü değil, %100’ünü gösteriyor. Hem ekranda hem de elektronik vizörde. Makinenin içinde artık o inip kalkan aynadan, yaylardan ve manivelalardan eser yok. Aynı işi yapan makinenin gövde iriliği gerek hacim, gerek ağırlık olarak bazı prestijli SLR gövdelerin 6’da biri kadar. Objektiflere gelince geniş açılarda 12-14 mercekli karmaşık ve gülle gibi objektiflere artık gerek yok. 6-7 elemanlı ufak geniş açılar kusursuz sonuç veriyor. Uzun odaklı objektiflere gelince, büyüklükleri net görüntü dairesi çapı ile ilgilidir. Eğer full frame bir aynasız düşünülüyorsa, uzun odaklı objektifleriniz bugünkülere yakın olacaktır. Ama eğer günümüzdeki sensör boyutlarına sahip bir aynasız fotoğraf makinesi kullanıyorsanız objektiflerinizin tümü küçülecektir.

Kaygıya gerek yok!

Bazı profesyonellerin kaygısı şudur: Peki iş çekimlerinde elimizde bu küçük makineleri görenler bize saygı duyarlar mı? Böyle bir kaygı bence gereksiz! İlk bilgisayarları ben bile hatırlıyorum, bir oda dolusu makaralı teyp ve delikli kartlarla çalışan sandık misali gövdelerden oluşuyordu. Bir gün bunun taşınabilir olacağı, ceplere girebileceği düşünülemezdi. Seyyar telefon olarak kullanılan araç telefonları seyyar denemeyecek kadar iri ve ağırdı. Buradan cep telefonlarına geçiş çok ani oldu. Bugün hiç kimse “ah o eski araç telefonları” diye özlem duymuyor. Yaklaşık on yıl önce derhal terk edilmesi gereken SLR teknolojisinin bugün hala tüm hızıyla sürmesi akıl ve izanla açıklanamaz. Bunların tamamen dışındaki başka bir kavramla; ticari sömürü refleksi ile açıklanabilir. Kimileri diyecektir ki, SLR için kurulmuş bunca fabrika, takım tezgah birden terk edilemez. Onun yerine bunların amorti edilebileceği bir süre daha üretimin eski modellerle sürdürülmesi gerekir. Ama durum öyle değil ki. Sanki aynasız sistem icad edilmemiş, SLR sistemi zorunlu imiş gibi aynı kulvarda yeni modellerin üretimi ve geliştirilmesi olanca hızı ile sürdürülüyor. Buna hak vermek olanaksızdır. Bu sadece alışkanlıkların sömürülmesidir. Bu firmalar, SLR’lerin prestijini korumak adına amatörler için ikinci ürün olarak bir de aynasız makine. Ama onlar asla yüksek performanslı olmuyor. Bu bir oyalama ve eski alışkanlığı sürdürme taktiğidir. Kapitalizmin teknolojik gelişmeler,i piyasaya böylesine gecikmeli olarak, adeta damlalıkla vermesi yüzünden benim evimde hala pırıl pırıl, yepyeni onlarca objektif ve makine işlevsiz bir şekilde dolap bekliyor.

Fotoğraf teknolojisinde ilerici çözüm: Aynasızlar

Aynasız makineler fotoğraf teknolojisinde ilerici bir çözümdür. Hal böyle iken bu ürünleri temsil eden firmalar, sözüm ona belli bir alçak gönüllülükle, sanki ürün çeşitliliği için ‘biz de varız’ der gibi bir tavırla varlık gösteriyorlar. Oysa ilerici yolun aynasızlar yolu olduğu ve SLR teknolojisinin geçmişte kaldığını, saygıyla fotoğraf tarihine gömülmesi gerektiğini anlatmak bize değil onlara düşüyor.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0