Aynasız Full Frame: Sony Alfa 7/7R

Aynasız Full Frame: Sony Alfa 7/7R

Büyük sensör, küçük gövde! Son 5-6 senedir bütün makine üreticilerinin üzerinde çalıştığı, yoğun rekabet ortamında öne sıyrılmak için hedeflediği bir kavramdı. Aynasız makineler hep bu hedefi yakalayabilmek için üreticilerin ortaya koyduğu çözümlerdi.

Leica’dan aynasız full frame: SL
Sony A7S II
42 milyon piksellik Sony a7R II

Yazar: Gökhan Korkmazgil

Büyük sensör, küçük gövde! Son 5-6 senedir bütün makine üreticilerinin üzerinde çalıştığı, yoğun rekabet ortamında öne sıyrılmak için hedeflediği bir kavramdı. Micro Four Thirds, değiştirilebilir objektifli kompakt sistem makineleri, aynasız makineler hep bu hedefi yakalayabilmek için üreticilerin ortaya koyduğu çözümlerdi. Diğer yandan Sony RX1 gibi sabit objektifli büyük sensörlü makineler aynı hedefi yakalamaya çalıştı: Kolay taşınırlık, üstün görüntü kalitesi.

A7R wSEL35f28Z - Aynasız Full Frame: Sony Alfa 7/7R

Şimdi Sony, Alfa 7 ile iyi bir sıçrama yapmış. Hem Full Frame, hem de NEX serisine yakın oldukça kompakt bir gövde ile 7 serisi çok ses getireceğe benziyor. Geçtiğimiz yıl üç büyük üreticinin Alfa 99, D600 ve 6D modelleri 2012’ye damgasını vuran ürünler olarak iz bırakmıştı. Çünkü bu modellerle tüketiciye “uygun fiyatlı full-frame dSLR” sunmak rüyası gerçekleşmişti.

Şimdi Sony, bu kavramı bir adım daha ileriye götürerek, daha küçük bir gövdede full-frame sensör ve daha uygun fiyat ile Alfa 7’yi karşımıza çıkarıyor. Fotoğrafla ciddi olarak ilgilenenlerin kayıtsız kalamayacağı bir ürün olmuş. Alfa 7 Giriş seviyesinin üzerinde bir makine almak isteyenlerin iyice kafasını karıştırıyor. Bu karışıklıkları biraz açalım:

Gövde harika. Çok şık, olması gerektiği gibi ele oturur biçimde. Magnezyum alaşımlı, dayanıklı, sağlam… Çok çok önemli bir nokta, rakibi olarak görülebilecek D600 ve 6D’nin yarısı ağırlığında ve boyutları çok daha küçük. Sağ üstte, önde ve arkada iki ayar çarkının varlığı üst seviye makine kullanmaya alışkın olanları mutlu etmeye yeterli. Hareketli LCD ekranın sağındaki fonksiyon düğmeleri iyi tasarlanmış.

Alpha7R ve 35 Üst - Aynasız Full Frame: Sony Alfa 7/7R

İki Ayrı Model: Alfa 7 ve Alfa 7R

Bir optik vizörün olmaması üzerinde çok düşünülmesi gereken bir konu. Yıllardır optik vizörden bakarak çalışan fotoğrafçılar için ciddi bir handikap. Alfa 7’de %100 kapsama alanı olan, % 71 büyütme özelliğinde bir elektronik vizör var. OLED yapıda, 2 milyon 360 bin gibi müthiş bir çözünürlük değerinde, ama bir optik vizörün berraklığını ve doğallığını arayacağız diye düşünüyorum.

Sensör hakkında söylenebilecek olumsuz bir söz yok. Alfa 7 gövdesi 24 MP, Alfa 7R ise 36 MP sensör ile donatılmış. 7R’de low-pass filtresi konulmamış. Alfa 7’de çok hızlı netleme yapabilen Hibrid Otofoküs sistemi var. Görüntü sensörü üzerindeki faz saptama algılayıcıları hızlı netleme sağlıyor.

Perde hızı D600 ve 6D’de 1/4000 ile sınırlı, Alfa 7 ise 1/8000 perde hızını veriyor. Bu, rakipleri üzerinde bir üstünlük sağlıyor. Sony, bu yeni gövdede de üstün video performansına odaklanmış. Manuel kontrollere izin veren 1080/60p video çekimleri hareketli çekimlere özen gösterenleri fazlasıyla mutlu etmeye yetecek.

Gövdede dahili flaşın olmaması da üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Elbet dahili flaştan fazla bir şey beklemiyoruz ama bazen pratik olabiliyor. Açıkçası bir dahili flaşın konulmamış olmasını kolay taşınabilirlik kavramı ile uyumlu bulmak zor. WiFi özelliği var, Yakın Alan İletişimi (NFC) aracılığıyla akıllı telefonlar ile haberleşebiliyor, bunlar ikincil derecede olumlu özellikler.

Pil Ömrü Zayıf

Pil ömrü konusu hiç iyi değil. Bir kez şarj edildiğinde D600 ile 900 kare, 6D ile 1090 kare çekebiliyor iken Alfa 7 sadece 340 kare verebiliyor. Büyük olasılıkla optik vizör yerine EVF kullanıyor olmasındandır. Yedek pil şart yani…

Fiyat konusuna gelince, Alfa 7 sadece gövde 1700 USD, gövde + 28-70 kit lens ile 2000 USD fiyatla çıkacak. Alfa 7R’nin fiyatı 300 USD kadar daha fazla. Tabi bu rakamlar Amerika fiyatları. 

Alpha7 ve LA EA4 - Aynasız Full Frame: Sony Alfa 7/7R

Gelelim en önemli olumsuz konuya: Objektifler

Kit lens gibi düşünebileceğimiz DT serisini bir kenara bırakırsak, Sony, ya kendi G serisi prime lenslerini, ya da Zeiss objektifleri kullanıyor. Bu iki seride, Alfa 7 gövde fiyatından daha ucuz bir lens yok gibi. Alfa 7, temelde E-mount bir gövde. Bu demektir ki E-mount lensleri kullanabiliriz, ancak Full-Frame ile uyumu konusunda tek tek araştırmamız gerekiyor. Çünkü aslında Alfa 7 ile tam uyumlu lensler FE, yani Full-E olarak adlandırılmış. Şu anda Sony sadece birkaç FE-mount lense sahip. Sony önümüzdeki yıl 10 yeni FE-mount lens üreteceğini, 2015’te 5 tane daha üreteceğini duyuruyor. LA-EA3 veya LA-EA4 mount adaptörleri ile tüm A-mount lensleri Alfa 7 ile kullanabiliyoruz. Elinde A-bayonet lens olanlar için iyi olabilir.

Sonuç olarak Full Frame makine almak isteyip mevcut ürünlerin yarı fiyatında ve yarısı ağırlığında bir gövde düşüncesi çok cazip geliyor. Yeni bir fikre alışmamız gerektiğini görüyoruz: Demek ki üst seviye bir makinenin büyük, ağır ve pahalı olması gerekmiyormuş!

Büyük Mesaj

YORUMLAR

WORDPRESS: 0