banner ad
3

Cam Çekimi Teknikleri

Yazı ve Fotoğraflar: Uğurhan Betin

Stüdyoda iyi kalitede fotoğraf çekmek için en pahallı ve son teknoloji ürünlere sahip olmanız şart değildir. Az malzeme ve aynasız makinelerle de etkili fotoğraflar çekebilirsiniz. Fakat profesyonelleşmek istiyorsanız tabi ki malzeme çeşitliliği ve yeni teknolojiler iş kalitenizi artırır.

Bardak, boş şişe ya da burada olduğu gibi şeffaf cam ürün çekimlerinde de çok fazla ışığa ve malzemeye gerek yoktur. Bu tarz tasarımlarda önemli kural önden aydınlatma kullanmamak, böylelikle camın üzerinde oluşacak ve yansımalarla çoğalacak olan parlamaların önüne geçmiş oluruz. Zemin için beyaz sonsuz fon olarak bükülmüş bir pleksi kullanmak iyi olur. Çevrenizdeki tabelacılardan kolaylıkla satın alabilirsiniz. Hiç olmadı beyaz bir karton ve aydınger kullanarak benzer bir zemini yaratabilirsiniz. Ben çekimde zemin olarak mat sonsuz fon kullandım. Malzemelerin kütlesel görüntüsünü arttırmak içinde alta parlak pleksi koydum. Parlak pleksi malzemenin yansımasını sağlayarak daha fazla göz doldurmasını sağladı.

Malzeme olarak laboratuar tüpleri kullandım. İçlerine de gıda boyasıyla renklendirilmiş sular koydum. Sıvılara koyduğum boyaları az miktarda tuttum ki renkler koyulaşıp sudan geçen ışığı karartmasın. Şarap çekimlerinde aslında şarap ışık geçirmeyecek kadar koyudur. Kola çekimlerinde de aynı durum söz konusudur. Bu nedenle şarap ve kola bolca suyla seyreltilir ki ışık geçirsin, sıvının rengi belli olsun. Hatta çoğu zaman bu gibi çekimlerde gıda boyası kullanılır.

foto1

İlk ışığı pleksiyi arkadan ve bir yansıtıcı vasıtasıyla alttan aydınlatmakta kullandım. Cam malzemenin arkasında sıfıra yakın beyaz zemin oluşması için… Yansıtıcıyla ışığın birazını alta gönderdim, cam objelerin altında oluşabilecek gölgeler kalmasın diye. İkinci ışığı arkadan tepeden şemsiyeyle verdim. Bu ışığın parlak pleksiden yansımasını aldım. Parlak plekside ışığı yansıtmamın nedeni hem daha fazla diyafram elde etmek hem de plekside karanlık tavanın aydınlanmayıp gözükmemesi.

foto2

Cam çekimlerinde birinci kural arka ışık kullanmaksa ikinci kural kadrajın dışına siyah kartonlar yerleştirmektir. Arka ışıktan dolayı saydamlaşmış olan camın kenarlarında siyah konturlar oluşmasını sağlamak. Böylelikle camın hatları ortaya çıktığı gibi hacimleri de algılanır.

foto3

Fotoğrafı çekerken ışıkların gücüyle oynayarak sizin için ışığın doğru şiddetini bulmaya çalışın. Buradaki ışık ve teknik açıklama tüm cam ürünler için geçerli değildir. Siyah bir şarap şişesi yada cam konserve ürün kullanacak olsak oldukça farklı bir ışık düzeneği ister.

foto4 foto5

Çekim bittikten sonra bilgisayarda satürasyonu ve kontrast ayarlarını göze daha etkili gelecek şekilde biraz abartmakta fayda var.

foto6

Yorumlar (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Semih gundogdu diyor ki:

    Merhaba,

    Ürün çekim sitiliniz çekimlerim için çok yardımcı oldu. Işık sistemi olarak tavsiyeniz nedir.? Bende cam ürünler çekiyorum bazen boş bazen dolu.Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler…

    • Uğurhan Betin diyor ki:

      Merhaba, Semih bey
      Işık sistemi olarak benimde kullandığım Broncolor ve Visatec markalarını öneririm. Pahallıdırlar ama çok kaliteliler. Çarpmayla oluşan ufak tefek sorunların dışında 15 -20 senedir hiç bir arıza çıkarmadılar. Bu da onları aslında rakiplerinden daha ucuz ve hesaplı kılıyor.

  2. Altar diyor ki:

    Merhaba Uğurhan Bey,

    Renkli saat çekimlerinde sorun yaşıyoruz. Resimler çok yapay duruyor. Siz Çekim konusunda yardımcı olurmusunuz?

    Saygılarımızla

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.