Canon EOS 7D’yi Mısır’da Test Ettik

Canon’un fotoğrafçıların beklentilerini üst düzeyde karşılamayı hedefleyen DSLR fotoğraf makinesi EOS 7D’yi Mısır’ın Kahire şehrinde test ettik.

Objektif Tipleri ve Kısaltmaları
PowerShot D20: Macera için üretildi
Canon 90 milyonuncu EF objektifini üretti

Yazar: Ömer Serkan Bakır

Canon’un fotoğrafçıların beklentilerini üst düzeyde karşılamayı hedefleyen DSLR fotoğraf makinesi EOS 7D’yi Mısır’ın Kahire şehrinde test ettik. Gezi yazısı için lütfen tıklayınız.

EOS 7D FRONT 300x185 - Canon EOS 7D'yi Mısır’da Test Ettik

Daha önceki test yazılarımızı okuyanlar hatırlayacaklardır. Bugüne kadar birçok farklı modeli dünyanın farklı coğrafyalarında test etme imkanımız oldu. Kahire, magnezyum alaşımlı, sağlam, nem ve toza karşı ekstra koruma sağlanmış EOS 7D modelini incelememiz için çok yerinde bir mekan oldu. Çekim şartları, bazı zorluklar, toz, duman, kir, sıcak gibi faktörlerin yanında görülmeye değer güzellikler için de bu yeni modeli sonuna kadar zorladık ve sınırlarını görmeye çalıştık.
18 Milyon piksel APS-C CMOS sensöre sahip EOS 7D, zorlu ışık koşullarında bile hızlı ve yüksek kaliteli performans sağlayan çift “DIGIC 4” işlemci, 12.800 ISO değerine kadar yükseltilebilen ışık hassasiyeti ve saniyede 8 kare seri çekim hızı ile yüksek bir performans sunuyor. EOS 40D/50D ile EOS 5D MII modelleri arasında konumlandırılan EOS 7D, pek çok profesyonel fotoğrafçının gereksinimlerini karşılayabilecek pek çok yeni özelliğe sahip.

19 AF noktası
Canon EOS 7D, fotoğrafçıların hassas çekimler yapmasını ve kompozisyon seçeneklerini optimize etmesini sağlayan, 19-point cross tipi AF sensör içeriyor. Geliştirilmiş bu AF sistemi, nesnelerin hızlı ve doğru bir şekilde izlenmesi ve yakalanmasını sağlayan Zone ve Spot AF başta olmak üzere çeşitli manuel ve otomatik ayarları sunuyor. AF ayarları, görüntüdeki değişikliklere hızlı bir şekilde reaksiyon gösterebilmeyi sağlayarak yüksek derecede özelleştirilebiliyor. Dikey veya yatay oryantasyonlar için farklı AF noktaları, otomatik olarak yer değiştirebilirken, herhangi bir düğmeye basmadan dikey ve yatay kadrajda aynı yere netleme imkanı sunuyor. İyi mi, kötü mü bilmiyorum, ancak çekimlerimde genellikle ortadaki tek noktaya netlik yaparım. EOS 7D’de otomatik ve tek noktanın yanı sıra farklı birçok nokta netlik grubu seçebilirsiniz. Özellikle hareketli konularda çekimlerinizi kolaylaştırdığını göreceksiniz.
foto 1 caption 012 thumb 300x235 - Canon EOS 7D'yi Mısır’da Test Ettik
iFCL pozlama sistemi
Yeni bir pozlama sistemi içeren EOS 7D, Focus Colour Luminance (iFCL) olarak adlandırılan pozlama sistemi ile netlemeyi, renkleri ve aydınlığı 63 nokta bazlı olarak ölçebiliyor. 19 adet AF otomatik netleme noktasını tamamlayan çift katmanlı sensör, her bir noktanın bilgilerini ayrı ayrı toplayarak, çok daha hassas ve tutarlı bir ölçümleme sağlıyor.

Yüzde yüz görüş açısı
Canon EOS 7D, fotoğrafçılara yüzde yüz görüş aktarma oranı sağlayan Akıllı Vizör (Intelligent Viewfinder) sistemi içeriyor. 1.0x yakınlaştırma özelliğine sahip olan vizör görüntülerin daha parlak görünmesini sağlıyor. Vizördeki geçirgen özellikli LCD, fotoğrafçıların çekim yapmalarına yardımcı olan çeşitli araçlarla birlikte AF noktaları, spot pozlama ve kompozisyon kılavuz çizgileri gibi, çeşitli görüntü katmanları arasında seçim yapılmasını sağlıyor.
EOS 7D’de vizörden bakarken farklı ve canlı bir görüş sunuluyor. Yüzde yüz görüş açısı kadrajınızı yaparken daha sağlıklı sonuçlar almanıza yarıyor.
Canon EOS 7D, aynı zamanda hem pitch hem de roll açılarını belirten, vizör ve LCD üzerinde bulunan Çift Eksenli Elektronik Seviyeyi (elektronik su terazisi) ilk kez sunuyor. Bu özellik, ufuk seviyesini koruyarak yapılacak olan manzara çekimleri sırasında ya da makine seviyesini korumak üzere Tilt ve Shift lensi ile birlikte kullanıldığında yüksek fayda sağlıyor.

EOS 7D BACK 300x218 - Canon EOS 7D'yi Mısır’da Test Ettik

3 inç LCD
Makinenin, 3 inç büyüklüğündeki sağlam yapılı Clear View II LCD ekranı ile LCD ekranlardaki koruyucu katman ile likit kristal katman arasındaki boşluğu ortadan kaldırarak yansımaların önüne geçiyor. 160 derece görüş açısı sunan yeni ekran, parlak ışık altında dahi iyi görüntü sunarken, EOS 5D Mark II modelinde olduğu gibi, ekranın dış tarafında bulunan ortam ışık sensörü sayesinde, ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor.
Hemen şunu söylemeliyim ki, makinenin LCD’si çoğu zaman sizi gereğinden fazla şımartıyor! Bu da ne demek şimdi demeyin. LCD ekranın çözünürlüğü ve yansıtıcılığı gerçekten çok güzel ve çektiğiniz sıradan fotoğrafları bile size olduğundan daha güzel gösterebiliyor. Sonra bilgisayar ekranında baktığınızda hayal kırıklığı yaşmayın diye söylüyorum bunu.

Gelişmiş flaş özellikleri
Bir iki kez dışında makinenin dahili flaşını kullanmadım. Ancak EOS modellerinde bir ilk olan Entegre Speedlite Transmitter ile donatılan Canon EOS 7D, herhangi bir ilave aksesuara gerek kalmadan harici Speedlite flaş birimlerini kontrol imkanı getiriyor. Bu özellik, yaratıcı ışık ayarları yapmak isteyenler için ideal performans sunuyor. EOS 7D’nin dahili flaşı, manuel kontrol ve 15mm gibi geniş açı odak uzaklık değerlerini kapsayabiliyor.

Kişiselleştirilebilen yapı
Canon EOS 7D, kişiselleştirilebilir yapısıyla da oldukça başarılı. Makine kendi deneyimlerini tasarlama; en sık kullanılan işlev ve ayarları kolay kontrol edebilme imkanı sunuyor. Böylece önemli anlarda zaman kaybetmeden istediğiniz ayara hızlıca ulaşabiliyorsunuz.
Özellikle “Custom Functions” ayarları o kadar genişletilmiş ki bu ayarları yaparken kendinizi kaybedebilirsiniz. Sakın kafanıza göre bu ayarları kurcalamayın. İşinize ne yarıyorsa sadece o ayara müdahale edin.

foto 2 caption 019 300x225 - Canon EOS 7D'yi Mısır’da Test Ettik
Tutuş ve ergonomi
Fotoğrafçıların büyük kısmı ilk başta bakılacak özellikleri bir kenara koyarak öncelikle makineyi tutar, ele iyi oturuyor mu, ağırlığı yerinde mi diye bakar. EOS 7D’yi sadece gövde yapısı, ergonomisi ve ağırlığı konusunda değerlendirecek olursak, pilsiz 820 gram ağırlığı ve ele oturan yapısı, tuşlara kolay erişilebilmesi sayesinde alışılmış EOS rahatlığını verdiğini söyleyebilirim.

Pil ömrü
EOS 7D, lityum iyon LP-E6 (1800 mAh) pil kullanıyor. Ortalama 20 derece sıcaklıkta olan Kahire’de fotoğraf çekerken bu pili bir gün içerisinde bitiremedim. Canon’un diğer DSLR fotoğraf makinelerinde olduğu gibi EOS 7D’de de pil ömrü konusunda sıkıntıya düşeceğinizi sanmıyorum. Pil ortalama olarak 90 dakika içerisinde doluyor ve makinenin menüsünden pil durumu, ömrü ve performansı takip edilebiliyor.

Sonuç
5 günlük Kahire testi sonucunda, öncelikle firmanın da üzerinde çok durduğu gövde sağlamlığı ve üzerindeki bir dünya özel contanın ne işe yaradığını öğrenmiş olduk. İnanılmaz tozlu ve kumlu ortamlarda yaptığımız çekimler sonrasında makinenin içerisine hiçbir şekilde en ufak bir toz tanesi bile girmeyi başaramadı.
Kahire’nin ortalama 20 derece sıcaklıkta olması pil tüketimi açısından bir sürprizle karşılaşmamızı önledi. Ancak aynı anda hem RAW hem JPEG fotoğraf çekmeme rağmen pili bir gün içerisinde bitiremedim.
Görüntü kalitesine gelince, yeni tasarlanan sensör yapısı başarısını yüksek ISO değerlerinde gösteriyor. 6400’e kadar beni rahatsız eden bir noise olduğunu söyleyemem. Doğal olarak 6400 ve yukarısı için aynı şeyi söyleyemem. 18 milyon piksel değeri pek çok profesyonel için yeterli seviyede…
Saniyede 8 kare olduğu söylenen çekim hızını pek fazla zorlayamadım. Ancak üst üste 3-4 kare yaptığım çekimlerde makinede herhangi bir sorun yaşamadım. Üst üste çekilen RAW + JPEG kayıtta kullandığınız hafıza kartının hızı çok önemli, burada mutlaka yüksek hıza sahip bir kart kullanmanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde uzayan yazma hızı sizi mutlu etmeyecektir.
EOS 7D, yeni bir DSLR fotoğraf makinesi veya ikinci bir gövde alacaklara, tabi beklentileri ve istekleri biraz daha yukarıda olan fotoğrafçılara tavsiye edebileceğim bir makine.

Canon EOS 7D’de dikkat çeken bazı özellikler:
18 MP APS-C CMOS sensör
Sensör, yeni fotodiyot ve mikrolens yapısı sayesinde, yüksek ve düşük ışık koşullarında kaliteli görüntüler meydana getiriyor.

8 fps çekim hızı
Çift “DIGIC 4” işlemci ve geliştirilmiş yeni yapı ile ilave aksesuarlara gerek kalmadan ve 14-Bit Raw dahil bütün dosya çeşitlerinde saniyede 8 kare çekim yapılabiliyor.

ISO Değeri
ISO değeri (100 – 6.400), 12.800’e kadar arttırılabiliyor.

Video çekim
Geliştirilmiş işletim seçenekleri ile film moduna doğrudan geçiş yapılabiliyor. Full HD video çekmek daha basit bir hal alırken, kullanıcılar, sinematik bir his yaratmak üzere 24 fps seçeneği dahil olmak üzere çekim ve kare hızını ayarlayabiliyor.

Çift “DIGIC 4” işlemci
Çift “DIGIC 4” işlemcili Canon EOS 7D,  artık çekim hızı, görüntü kalitesi ve ISO performansı arasında bir seçim yapmak zorunda bırakmıyor.

Dayanıklı tasarım
Magnezyum alaşımlı gövde, sağlam, hafif yapı nem ve toza karşı koruma sağlıyor.

Aksesuar uyumu
Kablosuz Dosya İleticisi (WFT-E5), fotoğrafçıların web etkin bir mobil cihaz kullanarak fotoğraf makinesini kontrol etmesine olanak sağlarken, bir web tarayıcısı aracılığıyla kapsamlı bir fotoğraf makinesi kontrolü sunuyor.
EOS 7D, bütün EF ve EF-S lensleri ile ve Canon EX Speedlite ile uyumlu çalışıyor, ayrıca BG-E7 pil yuvası (battery grip) kullanabiliyor.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0