Nepal’de 5 Şehir…

Nepal’de 5 Şehir…

Nepal gezimiz; Kathmandu, Patan, Bhaktapur, Nagarkot ve Dhulikel’i kapsıyor. Nepal’e pek çok havayolu şirketi ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’den direkt uçuş olmadığı için mutlaka aktarma yapmak zorundasınız. Bu yüzden uçuş tercihinizi yaparken transfer için beklediğiniz süreyi göz önüne almayı unutmayın.

Angkor Tapınakları
Eğlence Şehri: Orlando
Kahire piramitlerden ibaret değil!

Yazı ve Fotoğraflar: Ömer Serkan Bakır

Nepal gezimiz; Kathmandu, Patan, Bhaktapur, Nagarkot ve Dhulikel’i kapsıyor. Bu gezimizi Sony NEX-C3 adlı yeni bir aynasız fotoğraf makinesini test etmek için gerçekleştirdik. Testin ayrıntıları "İncelemeler" başlığı altında…

06 DSC00762 300x214 - Nepal'de 5 Şehir...

Ulaşım: Nepal’e pek çok havayolu şirketi ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’den direkt uçuş olmadığı için mutlaka aktarma yapmak zorundasınız. Bu yüzden uçuş tercihinizi yaparken transfer için beklediğiniz süreyi göz önüne almayı unutmayın. Bazı uçuşlarda bir gün bekleme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Size tavsiyem programınızı yaptıktan sonra uçak biletlerinizi bir an önce alın.

Tur ile Nepal: Yazdıklarımı okuyunca sorabilirsiniz, herkes böyle mi Nepal’e gidiyor diye… Tabi ki hayır. Eğer isterseniz Nepal’e pek çok tur şirketinin düzenlediği gezi programları ile de gidebilirsiniz. Ancak çoğu, sadece Nepal’e tur düzenlemedikleri için Hindistan-Nepal yapıp Nepal’de az bir zaman geçirebilirsiniz. Size tavsiyem Nepal konusunda uzmanlaşan Fototrek ile fotoğraf amaçlı yapılan gezilere katılmanızdır. Biz bu Nepal gezimizde Fototrek ekibi ile Kathmandu’da karşılaştık ve hatta aynı otelde kaldık.

Vize: Nepal seyahat etmesi en kolay ülkelerden biri. Kathmandu’da uçaktan indikten sonra doldurulan iki basit vize kağıdı ile 25 dolara kolayca vizenizi alabiliyorsunuz. Vize için bir vesikalık fotoğraf isteniyor. Ama siz yine de yanınızda iki fotoğraf bulundurun. Vize işlemleri eğer çok sıra yoksa 10-15 dakika sürüyor.

Yemekler: Nepal gibi ülkelere ilk kez gidiyorsanız çevrenizden duyduğunuz bazı olumsuzluklar sizi rahatsız edebilir. Özellikle bu tür ülkelerde “aç kaldık” gibi şeyler duyabilirsiniz. Ama şunu söylemeliyim ki Nepal’de aç kaldık diyen, ya çok seçicidir ya doğru söylemiyordur. Nepal mutfağına özgü az sayıdaki yemekleri her yerde bulamayabilirsiniz. Ama bulursanız mutlaka tadına bakın. Genellikle pek çok turistik lokantada Çin, Tayland, Hindistan ve hatta Meksika lezzetlerini bulabilirsiniz. Özellikle Kathmandu’da Thamel civarında pek çok kaliteli yer mevcut. Fiyatlar bize göre gayet ucuz. Yemeklerin masanıza gelme süreleri ise hızlı sayılabilir. Yemek ücretlerine %10 servis + %13 vergi gibi ekler geliyor. Yani hesap yaparken toplam hesabınıza %23 daha eklemeyi unutmayın. Tatlılar konusunda ise pek başarılı olduklarını düşünmüyorum. Değişik biralar tatmayı seviyorsanız Everest’i mutlaka deneyin, pişman olmazsınız.

Ulaşım-Trafik: Nepal’de karayolu ile bir yerden bir yere gitmek tam bir işkence olabilir. Normalde 1 saatte gidilebilecek bir yolu 3 saatte almanız normal sayılır. O yüzden mesafeleri ve yolculuk sürelerini çok iyi hesaplayın. Şehirlerde dar sokaklar, yoldan yürüyen insanlar, kornalara karşı tepkisiz hayvanlar, tuk-tuklar, bisikletler, motosikletler bir an önce alışmanız gerekenler… Kısa mesafeler için bisikletli tuk-tukları veya minik taksileri kullanabilirsiniz. Önceden pazarlık etmeyi unutmayın. Bu arada trafik soldan aktığı için karşıdan karşıya geçerken biraz daha dikkatli olun.

Mevsim: Nepal’de Haziran başı ile Ağustos sonu arası yoğun bir muson mevsimidir. Bu aylarda fotoğraf çekmek için Nepal’e gitmenizi pek tavsiye etmem. Hava hem sıcak, hem nemli, hem de inanılmaz yağışlıdır. En iyisi Eylül ortasından Ocak’a kadar olan zaman dilimidir. Bu aylarda hava sıcaklığı dolaşmanız için de en ideal seviyededir.

Oteller: Nepal’de çok çeşitli bütçelere göre konaklama imkanı var. Eğer bir tur ile gidiyorsanız bunu fazla dert etmenize gerek yok. Zaten tur şirketleri daha önce denenmiş ve tavsiye edilmiş otellerde kalıyor. Ancak kişisel bir program yapıyorsanız kalacağınız otelleri internetten biraz araştırın. 3 ve 4 yıldızlı oteller en uygun olanları. Kathmandu’daki otellerin çoğu dışarıdan pekiyi görünmeyebilir. Bu arada her gün yaşanan elektrik kesintilerine karşı da hazırlıklı olun. Bazı küçük işletmelerin jeneratörleri olmayabiliyor. Küçük bir tavsiye daha yanınızda el sabunu ve şampuan götürün.

Alış-veriş: Kathmandu’da dağcılık ekipmanları, trekking ve outdoor malzemeleri satan onlarca dükkan görebilirsiniz. Ancak unutmayın, özellikle outdoor malzeme satan dükkanlardaki çoğu ürün sahte! Zaten bunu ürünleri, kalitesinden ve fiyatlarından da anlayabilirsiniz. Yerel olarak size tavsiye edebileceğim ürünler; masklar, yak tüyünden şallar, atkılar, örme şapkalar, eldivenler, takılar ve tütsüler… Yine hatırlatmakta fayda var, ne alırsanız alın mutlaka pazarlık yapın. Çekinmeden size söylenenin en az yarısını önerin, orta bir noktada buluşursunuz.

Dini yerler – girişler: Nepal’de dini ve turistik yerlere girişlerin hemen hepsi ücretlidir. Girişler çoğunlukla 150-500 Rp arasında değişiyor. Sadece Bhaktapur tarihi şehri girişi biraz pahalı, 1100Rp idi. (1 dolar=72 Rp) Nepal’de genel olarak fotoğraf çekilmesine itiraz eden çok az kişi ile karşılaştım. Güler yüzlü, sakin ve nazik olursanız fotoğraf çekimi konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Bu arada yanınızda epeyce bozuk para bulundurmakta fayda var. Dini yerlerin çoğunda ve özellikle Saduları çekebilmek için bolca bahşiş vermeniz gerekebilir.

Kathmandu ve Çevresinde Görmeniz Gerekenler

Swayambhunath: Kathmandu vadisinin en önemli Budist tapınağıdır. Tapınağın tepesine çıkmak için 365 basmak çıkmanız gerekiyor. Eğer şanslıysanız havanın açık olduğu günlerde buradan vadiyi çok iyi bir şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Burada gezerken maymunlara da dikkat etmeniz gerekiyor. Yarım küre olan ana yapının kenarındaki dua tekerlekleri saat yönünde çevrilerek ibadetler gerçekleştiriliyor. Yarım kürenin hemen üstünde yaldızlarla kaplanmış bir bölüm ve küçülerek yükselen çemberlerden oluşan sivri bir kule inşa edilmiştir. Bu kulenin dört tarafına resmedilmiş Buda’nın her şeyi ve her yeri gören gözlerinin Kathmandu vadisinde yaşayan Budistleri her türlü kötülükten ve kötülük yapmaktan koruyup kolladığına inanılır.

DSC00894 189x300 - Nepal'de 5 Şehir...

Pashupatinath: Nepal’in en önemli Hindu tapınaklarından birisidir. Hindistan’ın Ganj Nehri gibi kutsal olduğuna inanılan Bagmati Nehri’nin kıyısında yer alır. Tapınağın içine sadece Hindular girebilmektedir. Ancak nehir kenarında yer alan ölülerin yakıldığı yerleri gezebilirsiniz. Varanasi’den farklı olarak burada ölü yakma törenlerinde fotoğraf çekebilirsiniz.

Boudhanath: Bu stupa Katmandu’nun yaklaşık 5km kuzey doğusunda yer almaktadır. Yükseklik ve genişlik açısından Nepal’in en büyük stupasıdır. Dünyanın dört bir yanından Budistler (Bhutan, Tibet, Hindistan ve daha birçok ülkeden) bu stupayı ziyaret için gelirler. Stupanın en alt katında 150 civarında dua tekerleği bulunur ve burayı ziyaret edenler saat yönünde bu tekerlekleri çevirerek dolaşır. Buranın yakınında pek çok Budist manastırı bulunur ve gün içerisinde yaptıkları ayinleri izlenebilir.

DSC007791 300x214 - Nepal'de 5 Şehir...

Thamel: Kathmandu’nun en merkezi ve turistik yeri sayılabilir. Pek çok otel, restaurant, bar, seyahat malzemeleri ve hediyelik eşya satan dükkan burada bulunuyor.

Patan: “Lalitpur” olarak da bilinir, kelime anlamı güzellikler şehridir. Patan Budistler için Asya’daki en önemli şehirlerden biridir ve şehrin dört köşesi de stupalarla çevrilmiştir. 7’nci yüzyıldan beri Hindistan, Tibet ve Çin’den hacılar, bilginler ve keşişler şehri ziyaret ederler. Patan; Hindu tapınaklar, Budist anıtlar, bronz figürler, koruyucu tanrılar, harika metal ve tahta oymalarla bezenmiş yapılarla doludur.

04 DSC00507 300x214 - Nepal'de 5 Şehir...

Bhaktapur: Kathmandu’nun yaklaşık 14km doğusunda ve denizden 1400 metre yükseklikte olan Bhaktapur bir açık hava müzesi gibidir. Bhaktapur şehrinin kültürü de tapınakları kadar gösterişli ve eşsizdir. Değişik aylarda pek çok etkileyici festival düzenlenir. Bhaktapur’da el yapımı kağıt imalathaneleri, çömlekçilik ve değişik el sanatları görülebilir. Pottery Meydanı çömlekçilerin görülmesi ve fotoğraflanması için kaçırılmaması gereken bir noktadır.

Changu Narayan Tapınağı: Birçok yıkımlara ve yangınlara tanıklık eden tapınağın geçmişi 4. yy’a kadar dayanmakta. Unesco dünya kültür mirası kapsamında koruma altında olan bir tapınak burası. Tapınak Visnu için inşa edilmiş bir yapı. İnce işçilikleriyle, çeşitli dini figürlerle oldukça büyüleyici bir havaya sahip bir tapınak burası.

05 DSC00654 300x214 - Nepal'de 5 Şehir...

Nagarkot: Şehrin gürültüsünden uzakta yaklaşık 2200 metre yükseklikte olan Nagarkot, doğayla baş başa kalabileceğiniz bir yer. Kathmandu’nun 30 km kuzeyinde yer alan Nagarkot, Himalayalar üzerindeki gündoğumu ve günbatımı manzarası ile ünlü olan eski bir yerleşim.

Dhulikel: Küçük bir yerleşim olan Dhulikel’in pek çok noktasından vadilerin ve Himalayaların eşsiz manzarası görülebilmektedir. Havanın uygun olduğu durumlarda gün batımı için bulunmaz bir yerdir.

YORUMLAR